Localitati Satu Mare
Satu Mare
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

Informatii Satu Mare

Informaţii generale
Aşezare
n partea de nord-vest a Romniei, n bazinul inferior al Someşului.

Vecini
La nord: Ucraina, la vest: Ungaria, la est: Judeţul Maramureş, la sud-est: Judeţul Sălaj, la sud: Judeţul Bihor.

Suprafaţa
4.418 km2 (respectiv 1,4% din teritoriul ţării).

Populaţie
394.000 locuitori.

Oraşe
Satu Mare, reşedinţă de judeţ, cu 130.000 locuitori, unul din cele mai vechi oraşe din Transilvania. Alte oraşe: Carei, Negreşti Oaş. Tăşnad.

Relieful
Este variat şi are forma unui amfiteatru ce coboară din est spre vest, deosebindu-se două trepte: cmpia (2/3 din suprafaţa totală, n vest este reprezentată de Cmpia Someşului, cu o suprafaţă joasă de 126 m, uşor fragmentată de Someş, Tur, Crasna şi Cmpia Nirului, mai nalta, pnă la 160 m, acoperită cu dune de nisip), şi zona naltă (n extremitatea nord-estică, reprezentată de munţii vulcanici Oaş şi Guti, cu nălţimi de 1.200 m, care nchid Depresiunea Ţara Oaşului, de 827 m, completndu-se cu Culmea Codrului de 579 m şi zona de piemont).

Clima
Este continental moderată şi prezintă mici diferenţe ntre cmpie şi dealuri, cu precipitaţii variabile şi vnturi din direcţia sud-est şi sud-vest.

Cursurile de apă
Sunt reprezentate de Tur, Someşul n cursul său inferior şi Crasna drenează de la est la vest.

Obiective turistice

Vestigii istorice
Castelul Karolyi din Carei, n 1492 există aici o cetate nălţată de familia Karolyi, iar n 1794, pe locul ei se ridică un castel n stil baroc. n prezent, clădirea, situată n mijlocul unui parc, găzduieşte un muzeu cu bogate colecţii de ştiinţele naturii şi arheologie. Sala de recepţie, de mari dimensiuni, este ornamentată cu frumoase picturi şi sculpturi. Castelul din Ardud, cu aspect de fortăreaţă, ridicat n 1481, de voievodul Transilvaniei, Bartolomeu Dragffi, şi reconstruit n sec. XVII. n prezent păstrează doar un turn n stil neogotic. Castelul din Medieşu, construit n 1630, n stilul Renaşterii, de nobilul Sigismund Lonyay, astăzi doar ruine.

Edificii religioase
Biserica din lemn de la Corund, cea mai frumoasă din regiune, construită n 1723, are interiorul decorat cu pictură şi arcuri de lemn, artistic ornamentate. Biserica reformata de la Acş, a unei foste mănăstiri benedictine, nalţată n sec. XII, n stil romanic, şi reconstruit n 1732. Alte edificii religioase: Biserica de la Bixad, nalţată n 1695, de călugărul grec Isaia, iar cea actuală a fost ridicată n 1711, Biserica cu lanturi din Satu Mare (1788 - 1807), Biserica gotica din Livada (1475), Biserica din lemn de la Stna (1820), bolta este acoperită cu picture, Biserica romano catolică din Beltiug (1482).

Edificii culturale
Muzeul Ţării Oaşului de la Negreşti Oaş, posedă o frumoasă colecţie de port oşenesc, arta populară (tesaturi şi cusături caracteristice), ceramică. Muzeul ceramicii din Vama, expune peste 500 de piese, unele cu o vechime de peste 300 de ani. Alte edificii culturale: Muzeul etografic şvăbesc de la Petreşti.

Monumente şi statui
Monumentul ostaşilor romni din Carei, omagiu adus eroilor căzuţi n lupta pentru eliberarea oraşului de sub dominaţia fascistă, operă a unui colectiv de artişti condus de Vida Gheza.

Etnografie
Vizitatorii judeţului Satu Mare sunt atraşi, n primul rnd, de creaţia populară din Oaş, păstrată şi azi n formele sale originale. n ritualul sărbatorilor oşenilor, transmise din generaţie n generaţie, se răsfrng obiceiuri legate de preocupările milenare (păstoritul: Smbra oilor). Se remarcă porţile sculptate (Halmeu), originalitatea gospodăriilor, cioplitul lemnului (Cămărzana, Certeze), pictura pe sticlă şi olăritul (Tur), toate de o inegalabilă frumuseţe. De asemenea, Vama este o cunoscută localitate prin produsele sale ceramice, care perpetuează vechiul obicei dacic al olăritului. Culorile cu care se ornează vasele sunt naturale, aidoma celor de acum 2.000 de ani.
Cauta in Satu Mare
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Banci
Banca Romana Pentru Dezvoltare
Raiffeisen Bank
Banc Post
Banca Comerciala Romana
Banca Transilvania
Raiffeisen Bank
Lista strazi
cde
fgh
ijk
lmn
opq
rst
uvw
Invatamant
Scoala Generala Nr. 2
Liceul Agroindustrial Contabilitate
Liceul Teoretic Nr 2
Scoala cu clasele I-VIII Avram Iancu
Scoala cu clasele I-VIII Balcescu-Petofi
Scoala cu clasele I-VIII
Liceul De Cultura Generala
Hoteluri
Hotel Dacia Satu Mare
Motel Vanatorul
Hotel Sport Satu Mare
Primarie
Primaria Negresti Oas
Primaria Satu Mare
Primaria Orasului Tasnad
Muzee
Muzeul Tarii Oasului
Muzeul Tasnad
Spitale
Spitalul Municipal Carei
Spitalul C.F.R.
Spitalul Judetean Satu Mare
Spitalul Municipal Satu Mare
Spitalul Orasenesc Tasnad

Ghid
Informaţii generale
Aşezare
n partea de nord-vest a Romniei, n bazinul inferior al Someşului.

Vecini
La nord: Ucraina, la vest: Ungaria, la est: Judeţul Maramureş, la sud-est: Judeţul Sălaj, la sud: Judeţul Bihor.

Suprafaţa
4.418 km2 (respectiv 1,4% din teritoriul ţării).

Populaţie
394.000 locuitori.

Oraşe
Satu Mare, reşedinţă de judeţ, cu 130.000 locuitori, unul din cele mai vechi oraşe din Transilvania. Alte oraşe: Carei, Negreşti Oaş. Tăşnad.

Relieful
Este variat şi are forma unui amfiteatru ce coboară din est spre vest, deosebindu-se două trepte: cmpia (2/3 din suprafaţa t.. citeste mai mult